Fazla Suyun Atılması İçin Toprağın Geçirgenliği Artırmak
Proje alanındaki yeraltı sularının tüm arazinin topoğrafyasını bozmayacak şekilde göllenme yapmasını engelleyerek suyu uygun bir alana yönlendirip toplama işlemidir. Sağlıklı bir peyzaj için drenaj sisteminin altyapısının doğru bir şekilde planlanması elzemdir.
Arazinin kullanımını kolaylaştırmak ve gereken yerlerde uygulanan yapı ve inşaat, aynı zamanda toprağın verimliliğini ve geçirgenliğini arttırmak amacıyla uygulanan drenaj sistemleri, istinat duvarları gibi uygulamaları kapsar.
Drenaj; evler, yollar, bahçeler gibi birçok alanda kritik öneme sahip bir bileşendir. Fazla suyun atılması, suyun çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesini sağlar. Drenaj sistemleri, yağmur suyunu uzaklaştırmak için tek bir boru kadar basit olabileceği gibi büyük miktarda suyu taşımak için boru ve kanallardan oluşarak daha karmaşık bir hal de alabilir.
DRENAJ UYGULAMASI
-
Alanın İncelenmesi: Bölgedeki eğim, yağış miktarı ve toprak tipi incelenir. Böylece ideal malzeme ve drenaj türünün seçilmiş olur.
-
Yerleşim Planının Belirlenmesi: Drenaj kanalları ve boruların yerinin belirlenmesidir.
-
Alanın Kazılması: Alan, gerekli ölçülerde düz ve drenaj sistemi yönünde eğimli olarak kazılır.
-
Boruların Yerleştirilmesi: Kazının ardından borular uygun deriliğe gömülür. Suyun dışarı sızmasını önlemek için ek yerleri, silikon veya sızdırmaz özellikte bir malzemeyle kapatılır.
-
Drenaj Kanallarının Kurulması: Drenaj kanalları taş, beton ya da diğer malzemelerden yapılabilir. Suyun akışını sağlamak için uygun eğim ve seviyede monte edilir.
-
Çıkışların Takılması: Kanallardan suyu toplamak ve borulara yönlendirmek için kullanılır. Su akışını sağlamak için uygun yere ve yüksekliğe monte edilir.
-
Drenaj Sisteminin Üzerinin Kapatılması: Sisteme döküntü girmesini önlemek için drenaj sistemi, toprak ya da başka bir malzemeyle kapatılır.