İSTANBUL'UN EN ŞİFALI BAHÇESİ

İSTANBUL'UN EN ŞİFALI BAHÇESİ
14 DÖNÜMLÜK ARAZİ ÜZERİNE KURULU ZEYTİNBURNU TIBBİ BİTKİLER BAHÇESİ...

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nin Kapısından girdiğimiz anda üzerimizdeki ağırlık hafifliyor. Kulaklarımızdan vızır vızır geçip giden araba sesleri, şehrin ağır ve boğucu havası, henüz sabahın erken saatlerinde yorgun düşmüş bu yorgunluk bize de bulaşmadan aceleyle içeri kaçıyoruz. Bahçede herkes kendinden geçmiş bir şekilde harıl harıl çalışıyor. Yüzlerindeki ifadelere bakılacak olursa tabiatın bize sunduğu güzelliklerinden demetler sunan bu bahçe insanları çalışırken mutlu ediyor. Bizse burayı tanımaya ve güzelliklerin tadını çıkarmaya bakıyoruz.

Bu bahçe 2005 yılında kurulmuş. Tıbbi Bitkiler bahçesinin en önemli özelliği ise değişik iklim ve coğrafyalarda yetişen bitki türlerini bir araya getirmesi. Böylece buradaki ekip oluşturdukları ekosistemde onları gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bahçe 600'ü aşkın bitki türüne ev sahipliği yapıyor ve 68 ada , kaya bahçesi ve seradan oluşuyor. Buranın yerleşimi, bitkilerin familyaları , özellikleri ve yetişme istekleri dikkate alınarak yapılmış. Bahçede önceden sadece araştırma merkezi varmış. Ancak burası geliştikçe herbarium, laboratuvar, sera , kurutma odası ve arka bahçe de kurulmuş. 

Ayrıca buradaki ilginç bir diğer nokta ise , bir güneş saatinin bulunması ve etrafında da 52 haftalık tabiat takvimine yer verilmesi. Tıbbi bilimlerde kullanılan birçok bitki ile karşılaşabilirsiniz. Aloe vera, Limon otu, Echinacea palida, Aloysia triphylla, Lavandula angustifolia, Rosmanirus, Tanacetum parthenium, Melisa officinalis,  Achillea millefolium...

Arka bahçe ise kedi, köpek, tavşan, tavuk ve kuşlara ev sahipliği yapıyor. Bu şekilde çocukların doğayı tüm canlılarla beraber bir bütün olarak görmeleri sağlanıyor. Burada birde çocuk bahçesi var. Amaç onların hem bilgilenip hem de eğlenceli vakit geçirmeleri.